Actie regenton

Alle basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen kunnen zich aanmelden voor een gratis regenton. 

Op iedere basisschool in Zeeuws-Vlaanderen een regenton!

Een regenton kan niet al het regenwater dat op het dak valt opvangen, maar iedere druppel telt. En het heeft een belangrijke functie voor bewustwording! Samen maken we Zeeuws-Vlaanderen bestand tegen steeds vaker voorkomende hevige regenval én benutten we het gratis regenwater beter.

Waarom een regenton?

Door de toenemende heftige regenbuien wordt het steeds belangrijker om onze omgeving waterproof in te richten. Bij flinke plensbuien op verharde oppervlaktes kan wateroverlast ontstaan. De regenpijp kan in plaats van op het riool worden aangesloten op een regenton. Zo wordt het riool minder belast met het schone regenwater. Het water dát je opvangt kun je nuttig gebruiken, onder meer om de planten in de schooltuin te bevloeien. 

De regenton pas prima in de ambitie om alle schoolpleinen te vergroenen, minivoedselbossen aan te leggen en moestuinieren op schoolpleinen te stimuleren. Naast het plaatsen van een regenton kan ook het versteende oppervlak groener worden ingericht zodat er een spons wordt gecreëerd die het water een tijdje vasthoudt. 

Hoe werkt het? 

Scholen die mee doen worden ambassadeurs van de regenton. Bij inschrijving voor een ton krijgt de school ook een gastles over klimaatadaptatie (groep 7 en 8), eventueel digitaal. Aan de hand van de klimaattafel neemt de gastdocent de leerlingen mee in het thema. De klimaattafel is een handig hulpmiddel om het probleem van (te veel) water in een stad of dorp begrijpelijk te maken voor kinderen van 10-12 jaar. Wat betreft de gastles klimaat maken we nog een voorbehoud vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus en het beschikbare budget voor de gastlessen.

Gevolgen klimaatverandering

Jong geleerd is oud gedaan. Jongeren bewust maken van de vraagstukken die op ons af komen. Wat zijn de gevolgen van de klimaatverandering? Wat betekent klimaatverandering voor Nederland? Kunnen we ons voorbereiden en hoe kunnen we dat doen?

Aanmelden

Wil je ook een gratis regenton op school? Geef dit dan nu al door!  Na de zomervakantie gaan we met de actie Regenton aan de slag.