Moestuinieren én koken uit de schooltuin!
Werk jij in het basisonderwijs, ben jij natuurouder of pedagogisch medewerker en wil je met de kinderen moestuinieren maar je weet niet hoe? Volg dan onze training ‘Moestuinieren én koken uit de schooltuin’. Een praktische, actieve training waarbij je zelf aan de slag gaat op een locatie die zich uitstekend leent om praktijklessen te geven.
De training bestaat uit 6 lessen:
- De bodem.
- De kringloop in de moestuin
- Natuurlessen in de moestuin.
- Zaaien, kruiden en onkruiden.
- Koken uit de moestuin, lekkerrrrrr!
- Oogsten en verwerken.
Les 1: De Bodem
Wanneer: februari
Tijdens deze les leggen we in het kort uit wat er tijdens de cursus aan bod gaat komen. Daarna duiken we in het onderwerp bodem en compost. Wat is het belang van een goede bodem, wat is de rol van compost, en hoe kun je een compostbak op het schoolplein aanleggen?
Je leert daarnaast hoe je een schoolmoestuin op kunt starten. Op welke plek op het plein? Wie betrek je intern en extern bij het project? Waarom maak je een teeltplan en werkplan? En wat doe je met de moestuin tijdens schoolvakanties?
Les 2: De kringloop in de moestuin
Wanneer: maart
Vandaag leer je alles over de kringloop in de schooltuin. Welke helpers zijn er al? Denk aan het compost- en ondergronds personeel die gratis voor je werken. Ook ga je een teeltplan opstellen, krijg je teelttips en maak je een werkplan om zaden te kweken in de volle grond of moestuinbakken.
Les 3: Natuurlessen in de moestuin.
Wanneer: april
En dan nu de praktijk! Welke lessen kun je koppelen aan de schooltuin? Denk aan taal, rekenen, kunst. Ook gaan we beginnen met voorzaaien.
Les 4: Zaaien, kruiden en onkruiden.
Wanneer: mei
We gaan naar buiten. De voorgezaaide plantjes verplaatsen we van binnen naar buiten en daarnaast zaaien we in de volle grond. Je ontdekt de verschillende kruiden aan de hand van het lespakket “De Kracht van Kruiden” en we gaan op zoek naar de taaie rakkers tussen de stoeptegels.
Les 5: Koken uit de moestuin, lekkerrrrrr!
Wanneer: juni
Hoe maak je kinderen van jongs af aan vertrouwd met verschillende smaken. Daar komen we achter tijdens deze les. Geen betere manier om te leren eten dan door zelf te koken. Hoe doe je dat met je leerlingen? Koken maar!
Les 6: Oogsten en verwerken.
Wanneer: juli
Ontdek de verschillende manieren om samen met de kinderen jullie oogst langdurig te bewaren. Siropen maken, confituren, fruitleer, drogen, fermenteren, kruidenolie en nog meer!
De trainingen worden gegeven in jouw regio, op donderdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur. We trainen vanuit de praktijk en er is alle ruimte voor ideeën en vragen. De training gaat door bij minimaal 10 deelnemers. Er kunnen per regio maximaal 20 deelnemers meedoen. Geef je voor 6 februari 2022 op via onderstaand formulier.