Stoepplantjes

Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes, we zien ze niet eens. Maar ze zijn al heel lang onder ons en hoewel ze een onopvallend bestaan leiden zijn het taaie rakkers. Ze spelen een belangrijke rol bij de klimaatbeheersing. Ze zorgen voor verkoeling en trekken veel insecten aan, wat weer goed is voor de biodiversiteit.

Leerdoelen

Leerlingen ontdekken dat er veel soorten planten zijn die tussen de stenen en tegels groeien en dat ze veel van die stoepplantjes kunnen onderscheiden en herkennen aan hun kenmerken. Ze beseffen dat die planten belangrijk zijn voor dieren, mensen en biodiversiteit en dat zij zelf een rol kunnen spelen om dat belang onder de aandacht te brengen en de natuur in hun omgeving te beschermen.

Inhoud

  • mapje met lesideeën
  • informatiekaart
  • zoekkaarten
  • bloemengidsje
  • bloemenpersen
  • steelloepen
  • stoepkrijt
Doelgroep(en): Middenbouw (groep 4, 5 en 6), Bovenbouw (groep 7 en 8)
Thema(s): Klimaat, Natuur
Extra informatie:

Met de ideeën uit dit lespakket komen de leerlingen meer van deze plantjes weten en gaan ze ze beter bekijken en leuk vinden. Het lespakket is goed te gebruiken in combinatie met de digitale lessen van: De Grote Plantenjacht (zie info onderaan). Deze bestaat uit vijf lessen, waarbij leerlingen van groep 5, 6, 7 of 8 de omgeving van de school onderzoeken en in kaart brengen. Ze onderzoeken de gelijkenis en verschillen tussen planten en dieren, ze gaan natuurschatten verzamelen & bestuderen en ze maken een actieplan om de biodiversiteit rond de school te vergroten. Het lespakket stoepplantjes is goed te combineren met  het digitale lesprogramma: 'De grote plantenjacht'. 

'De grote plantenjacht' bestaat uit een serie van vijf digitale lessen (van 30-60 min) voor leerlingen uit groep 5-6 (de ‘avonturiers’) en 7-8 (de ‘ontdekkers’) over biodiversiteit rond de school. De opzet is voor beide groepen hetzelfde, het niveau verschilt. Op de website www.eco-schools.nl/de-grote-plantenjacht staat een preview van het complete lespakket.

Reserveren

Reserveren kan van donderdag t/m maandag voor maximaal 3,5 week. Als de gekozen datum niet te selecteren is, is het lesmateriaal tijdelijk uitgeleend.

Galaxy.form.attributes.period *
  1. Kies een startdatum op donderdag
  2. Kies een einddatum op maandag
  3. Kies een aantal
Aantal *