Natuur & biodiversiteit

Voor Natuur&Zo is natuurbeleving de basis van het NME-werk. Wie al jong kennis maakt met de natuur, draagt later zorg voor het behoud van de natuur en de biodiversiteit. Natuur beleven doen we natuurlijk zoveel mogelijk buiten. Of we halen de natuur in de klas! En komen onze gastdocenten niet op school of de BSO, dan stimuleren we jong en oud om in elk geval naar buiten te gaan.

Lesmateriaal

Scholen en kinderopvangorganisaties kunnen bij Natuur&Zo gratis leskisten en veldwerkmateriaal lenen. De leskisten helpen de leerkracht bij het aanbieden van natuur- en milieuonderwijs in de klas of buiten.

Bekijk het aanbod Lesmateriaal over natuur

Gastlessen natuur

Een gastles over bijen of over vogels? Of een excursie met de klas naar een natuurgebied in de streek? Natuur&Zo beschikt over ervaren natuurgidsen die graag kinderen meenemen en meevoeren in de wondere wereld van de natuur in Zeeuws-Vlaanderen. 

Bekijk het educatieve aanbod rond het thema natuur

Naschools aanbod natuur

Na schooltijd niets te doen? Met de verlengde schooldagen en naschoolse activiteiten van Natuur&Zo hoeft niemand zich te vervelen. Leren, ervaren en beleven houden niet op na school. 

Bekijk het naschoolse aanbod rond het thema natuur

Boom zoekt schoolplein!

Meer natuur in de buurt bevordert het welzijn van mensen én de biodiversiteit in dorp en stad. Schaduw van bomen en minder stenen helpen tegen hitte en wateroverlast, óók op het schoolplein. De actie Boom op het schoolplein! - opgezet in het kader van de nationale Boomfeestdag - brengt natuur heel dichtbij. Een stap buiten en je staat op het schoolplein! 

Wil je meer weten over Groene schoolpleinen en de actie Boom zoekt schoolplein?

Bij zoekt schoolplein!

Bijen op het schoolplein eng? Welnee. Ze doen geen vlieg kwaad en je helpt de bijen enorm als je bloemen zaait en bloembollen plant. Alle basisscholen in de gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst krijgen zakjes bloemenzaad in het voorjaar en een bloembollenpakket met lesbrief in het najaar. Zo maken we heel Zeeuws-Vlaanderen bij-vriendelijk!

Wil je meer weten over andere acties voor bijen in Zeeland?

Groene revolutie Zeeuwse schoolpleinen

De Groene revolutie Zeeuwse schoolpleinen is een campagne om de grijze schoolpleinen in Zeeland om te vormen tot natuurlijke speel- en leerplekken. Natuur&Zo is een van de partners in deze revolutie. Natuur&Zo kan adviseren over de aanpak van jullie schoolplein in Zeeuws-Vlaanderen. Neem contact op, dan komen we kijken! 

Wil je meer weten over Groene schoolpleinen?

Excursies en activiteiten in Zeeuws-Vlaanderen

Staatsbosbeheer en Het Zeeuwse Landschap zijn de twee natuurbeherende organisaties in Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast zijn in de streek de natuurbeschermingsorganisaties De Steltkluut (midden- en Oost-Zeeuws-Vlaanderen) en 't Duumpje (West-Zeeuws-Vlaanderen actief. Zij organiseren regelmatig activiteiten, cursussen en excursies.

Wil je weten welke activiteiten zij organiseren?

Staatsbosbeheer

Facebook

Het Zeeuwse Landschap

Facebook

Website

De Steltkluut

Website

Praatplaten

Geeft jouw school of BSO moestuinlessen? Met deze 8 praatplaten op A3-formaat kunt u of natuurouders op vernieuwende wijze (extra) verdieping geven aan de lessen.

 

Klik hier voor meer informatie over de Praatplaten voor moestuinlessen.

De Zeeuwse natuur

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale en cognitieve vaardigheden en creativiteit. En waar kan je beter buiten spelen en leren dan in de prachtige Zeeuwse Natuur?! De Zeeuwse Natuur is één groot leslokaal waar leerlingen de natuur kunnen ontdekken. Ga op pad in de Zeeuwse Natuur!

Flyer Buiten leren in de Zeeuwse natuur

Lessenbundel De Zeeuwse natuur