Voeding

Met het programma Jong Leren Eten willen wij zoveel mogelijk kinderen en jongeren structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel en voeding met als uiteindelijke doel dat zij leren om gezond en duurzame keuzes te maken. Natuur&Zo vervult een spilfunctie voor Jong leren eten in Zeeland. Brenda Jasperse van Natuur&Zo is makelaar voor het programma in de provincie Zeeland.

Lesmateriaal voeding

Scholen en kinderopvangorganisaties kunnen bij Natuur&Zo gratis leskisten en veldwerkmateriaal lenen. De leskisten helpen de leerkracht bij het aanbieden van natuur- en milieuonderwijs in de klas of buiten.

Bekijk het lesmateriaal rond het thema voeding.

Gastlessen voeding

Een gastles over gezonde voeding, wintergroenten of het kweken van groenten? Of een moestuinproject met de klas? Natuur&Zo beschikt over ervaren gastdocenten en natuurgidsen die kinderen graag meenemen en meevoeren in de wondere wereld van de natuur in Zeeuws-Vlaanderen. 

Gastlessen

Zeeuwse klasseboeren

Klasseboeren zijn boeren die hun bedrijf openstellen voor basisscholen die een hoogwaardig educatief bezoek willen op agrarisch gebied. Dankzij Klasseboeren leren kinderen op een belevende manier van alles over de boerderij, de herkomst van voedsel en over hun eigen wereld. 

Wil je weten wie de Zeeuwse Klasseboeren zijn?

Smaaklessen

Smaaklessen is een lesprogramma over smaak en eten voor groep 1 t/m 8. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen kinderen hun eten. Smaaklessen bestaat uit 5 lessen voor elke groep. Te leen bij Natuur&Zo.

 

Moestuin op school of BSO

Een moestuintje op school of bij de kinderopvang is helemaal niet moeilijk. Maar wel super leerzaam en leuk. Via Natuur&Zo kun je een moestuincoach inschakelen die jullie op weg helpt om zelf groenten en fruit te kweken op het plein. Je kan ook zelf aan de slag met het moestuinlespakket van IVN.

EU-Schoolfruit

EU-Schoolfruit stimuleert kinderen samen in de klas fruit en groente te eten. Deelnemende basisscholen ontvangen 20 weken lang iedere week 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. En dat helemaal gratis dankzij financiering van de Europese Unie. 

Lees meer over EU-schoolfruit.

Jong leren eten Zeeland

Jong Leren Eten is een programma waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. JLE wil kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat kinderen en jongeren leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.

Meer informatie over Jong leren eten?

Gratis moestuinzaadjes voor basisscholen en bso's!

Het gratis groentezadenpakket voor basisscholen en BSO's met een bijbehorend (digitaal) lespakket is weer aan te vragen via onze website. Het pakket bestaat uit tien zakjes met groentezaden voor onder meer sla, radijs, tomaat, wortel en rode biet.

Leuk, lekker en leerzaam! Aanmelden kan tot eind februari 2022.

Menukaart 

Door te proeven, voelen, horen, ruiken, koken en zelf verbouwen van groenten verkennen kinderen hun eten. Zoek je ondersteunend lesmateriaal in de groep, een educatieve les op de boerderij of koken in de klas? Deze menukaart geeft een overzicht van lesmateriaal, activiteiten,  gastlessen, diëtisten, koks en moestuincoaches.

Download de menukaart!

Praatplaten

Geeft jouw school of BSO moestuinlessen? Met deze 8 praatplaten op A3-formaat kunt u of natuurouders op vernieuwende wijze (extra) verdieping geven aan de lessen.

Klik hier voor meer informatie over de Praatplaten voor moestuinlessen.

Mini-voedselbos op het schoolplein

Een voedselbosje beslaat 25 tot 30 vierkante meter en staat helemaal vol geplant met (grotendeels) eetbare planten. Van kersenboom tot colakruid en van bramenstruik tot citroenmelisse. Door middel van het lesmateriaal leren leerlingen:

  • een voedselbos te ontwerpen;
  • een voedselbos te verzorgen;
  • voedsel te oogsten;
  • het voedsel te verwerken tot een gerecht

Wil je meer weten over voedselbosjes?