Help, ons klimaat verandert!
Het klimaat verandert. Ook in Nederland merken wij steeds meer van de gevolgen. Volgens de experts van het KNMI zal het in de nabije toekomst niet per se vaker gaan regenen, maar neemt de kans op extreem heftige regenval de komende decennia wel toe.
Samen met de gastdocent en onze klimaatwatertafel gaan de klassen aan de slag met opdrachten over wateroverlast, hitte(stress) en biodiversiteit in de stad. Door de opdrachten één voor één af te werken, kruipen de leerlingen in de huid van een klimaatdeskundige en leren de kinderen stap voor stap wat er nodig is om onze dorpen en steden groen en klimaatbestendig in te richten. Daarnaast ontdekken zij spelenderwijs wat zij nu al zelf kunnen bijdragen in hun eigen directe woon- en leefomgeving.
Inhoud
- Doelgroep: Groep 7&8
- Periode: Gehele schooljaar
- Tijdsduur: 1,5 uur
- Docent: Marijke Pool
- Locatie: Op school
- Prijs: €75,- per les + €50,- opstartkosten
Leerdoelen
De leerlingen:
- kennen een aantal gevolgen van klimaatverandering, waaronder toegenomen wateroverlast en meer kans op (extreme) hitte;
- hebben inzicht in hoe de hitte in je eigen omgeving bepaald wordt door de materialen in de omgeving;
- hebben inzicht in de manier waarop de waterhuishouding, de temperatuur en de biodiversiteit elkaar op 1 plek beïnvloeden.
- kunnen uitleggen welke gevolgen klimaatverandering heeft en wat je zelf kan doen om je aan te passen aan die gevolgen (klimaatadaptatie);
Kerndoelen
Het lesmateriaal sluit aan bij de kerndoelen:
39. De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.
43. De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind.
48. Kinderen leren over de maatregelen die in Nederland genomen worden/werden om bewoning van door water bedreigde gebieden mogelijk te maken.