Nieuws

Gastles paddenstoelwandeling groep 1 en 2

Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen ... zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen. Kabouter Pinnemuts wipt zo uitbundig dat zijn paddenstoel breekt. Dit is het begin van een zoektocht naar een nieuwe paddenstoel.

Voorleesactie: Dag van de Duurzaamheid 2023

De voorleesactie is van maandag 9 oktober tot en met donderdag 12 oktober, elke dag van 9:00 uur tot 10:00 uur!

Gezocht! Gastdocenten voor gastlessen en naschoolse activiteiten

Als gastdocent van Natuur&Zo breng je kennis over de thema’s natuur, voeding, afval, klimaat en duurzaamheid de klas of de BSO in. Je bezoekt scholen en buitenschoolse opvangcentra in de 3 Zeeuws-Vlaamse gemeenten voor gastlessen, workshops en naschoolse activiteiten. Natuurlijk ga je ook naar buiten!

Gastles versterk de Scheldekust!

In opdracht van Grenspark Groot Saeftinghe bieden Natuur&Zo en IVN Natuureducatie de basisscholen van de gemeente Hulst een leerzame maar vooral leuke gastles aan.

Zeeuwse menukaart, aanbod voor voedseleducatie

Het programma Jong Leren Eten wil zoveel mogelijk kinderen en jongeren in aanraking laten komen met informatie en activiteiten rondom gezond en duurzaam voedsel met als doel dat deze groep leert om blijvende gezonde én duurzame keuzes te maken.

Schone Schelde 11 maart 2023, doe jij ook mee?

Help mee de oevers van de Scheldes schoon te maken op 11 maart!

Wij zijn verhuisd!

Wij zijn verhuisd naar Markt 1, 4571 BG Axel. Zien we jullie snel in ons nieuwe kantoor?

Zeelessen voor een schone Noordzee

Wist je dat de Noordzee het grootste natuurgebied van Nederland is? Er valt dan ook van alles te ontdekken in en langs het water. De enthousiaste gids van Natuur Avontuur laat je tijdens deze activiteit zien wat er in de zee leeft, wat de relatie is tussen mens en natuur, en wat zwerfafval doet met zee en strand.

Composteren kun je leren!

Het is meer dan je groenafval in een hoekje op een hoop gooien. Met wat basiskennis kun je een composthoop of -vat aan het werk krijgen zodat je er redelijk vlot goede compost uit krijgt.

Uitleen (tijdelijk) niet mogelijk

Uitleen even niet mogelijk! Komende periode is alles een beetje anders bij Natuur&Zo.

Wil jij leren moestuinieren?

Werk jij in het basisonderwijs, ben jij natuurouder of pedagogisch medewerker en wil je met de kinderen moestuinieren maar je weet niet hoe?

Opgelet! Wijziging!

Opgelet! Vanaf 14 februari gaan de ophaal- en terugbrengtijden + locaties(!!) van het lesmateriaal veranderen. Locatie Hulst komt te vervallen en de tijden in Terneuzen wijzigen.

De Nationale Tuinvogeltelling 2022

Op 28, 29 en 30 januari is het weer de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming. In heel Nederland worden dan vogels in tuinen en op schoolpleinen geteld.

Jutbakken in Zeeuws-Vlaanderen

Wist je dat.. er op verschillende plekken in Zeeuws-Vlaanderen jutbakken staan?

Happy Holidays!

Bedankt voor het vruchtbare jaar! Wij wensen jullie fijne feestdagen!

De deur is dicht, maar wij zijn open!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de deur open laten staan in de winter is niet duurzaam. Geen nieuwe informatie toch? Maar heb jij er wel eens over nagedacht dat wanneer je door de winkelstraat loopt, alle(!) deuren open staan?

Update: Zeeuwse menukaart!

Door te proeven, voelen, horen, ruiken, koken en zelf verbouwen van groenten verkennen kinderen hun eten. Zoek je ondersteunend lesmateriaal in de groep, een educatieve les op de boerderij of koken in de klas? Deze menukaart geeft een overzicht van het lesmateriaal, activiteiten en lessen rond gezond en duurzaam voedsel.

Aanvraag voor de gratis moestuinzaadjes voor basisscholen en bso

Vanuit Jong Leren Eten Zeeland en de NME-centra in Zeeland maken we scholen, kinderopvang en buitenschoolse opvang graag attent op een interessante actie, zeker voor locaties die bezig zijn met de Gezonde School, groen plein en/of met het thema gezonde voeding.

Speurtocht - De Vliegende Hollander

AHOY PIRAAT! Help jij kapitein Willem van der Decken met zijn zoektocht naar de verloren parel?

Waar een wil is, is een weg!

BSO Molenbolwerk in IJzendijke stapte in op onze pilot 'Afval op school'. Vorig jaar volgde ook de Molenkreek in Schoondijke. Tijd om in gesprek te gaan over hun succes van afval scheiden met Frank Boerebach, directeur van beide scholen.

De kracht van kruiden

Wat zijn kruiden? Hoe smaken en ruiken ze? Wat kun je met kruiden? Wat is het verschil tussen kruiden en onkruiden?

Praatplaten voor moestuinlessen

Geeft jouw school of BSO moestuinlessen? Met deze 8 praatplaten kunt u of natuurouders op vernieuwende wijze (extra) verdieping geven aan de lessen.

Mini-voedselbos

In Zeeland staan 9 Voedselbosjes op schoolpleinen van basisscholen. Na de aanleg van het pioniersbosje in Hulst in november 2019 zijn najaar 2020, verspreid over alle Zeeuwse eilanden, zijn in november 2020 8 Voedselbosjes geplant bij enthousiaste basisscholen!

Geef Zeeuwse stoepplantjes een naam

Met stoepkrijt namen schrijven bij de wilde planten die tussen de stoeptegels groeien. Deze rage wordt ook wel botanisch stoepkrijten genoemd.

27 maart - Earth Hour.

Zaterdag 27 maart is het weer zover: Earth Hour. Wereldwijd doen deelnemers een uur lang het licht uit, om op deze manier aandacht te vragen voor de natuur op aarde. Gemeente Terneuzen dooft de lichten van het stadhuis en van ‘De Koegors’. Gemeente Sluis zet de verlichting van het stadhuis in Oostburg en het Belfort in Sluis uit. Doe jij ook mee dit jaar?

Nationale Buitenlesdag

Op 13 april is het Nationale Buitenlesdag. Even geen stoelen, tafels en boeken maar op avontuur in de natuur!

Wij zijn TooSZ!

Wij zijn TooSZ! Trots op ons Schoon Zeeland en daarom willen wij dit jaar iets extra doen voor de inwoners die ons trots maken.

Jaarrond tuintelling

Ook jouw tuin zit vol leven, geef het door!

Landelijke opschoondag op 18 maart

Op 18 maart gaan we samen aan de slag voor een schoon Nederland: het kán. Voor de dieren, het milieu en de toekomst. Maar óók voor onszelf! Voor de bewoners, de bedrijven en overheden in heel Nederland. Dus wat pak jij op 18 maart?

Een fijn, gezond en zorgeloos 2021!

Lekker naar buiten. Elkaar weer ontmoeten, in de klas of de kinderopvang of waar dan ook. Samen gezond eten en bewegen. Genieten van al het moois dat Zeeuws-Vlaanderen te bieden heeft. Laat 2021 een mooi jaar worden, zonder zorgen, maar met heel veel lichtpuntjes en fijne momenten. Natuurlijk met Natuur&Zo aan jullie zijde. Wij staan ook in 2021 voor jullie klaar voor meer groen op het schoolplein, meer insecten en vogels op en rond het plein, minder zwerfafval, meer buitenonderwijs en heel veel lekkere gezonde hapjes in de klas! Tot ziens!

Uitleen even niet mogelijk

Tot en met 18 januari 2021 is de bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen gesloten in verband met de lockdown. Natuur&Zo is gehuisvest in de bibliotheek in Terneuzen en kan in deze periode het lesmateriaal helaas niet klaarzetten voor de scholen en kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen. Vanaf dinsdag 19 januari gaan we weer voor jullie aan de slag. Bedankt voor je begrip!

GRATIS Vogelhapjes maken voor op het schoolplein

De vogels kunnen in de winter wel wat extra’s gebruiken. Help je ook mee? Hang dan zelfgemaakte vogelhapjes op jouw schoolplein. En als de vogels op de lekkere hapjes afkomen, kun jij ze goed bekijken én tellen. Zo help je de vogels en vergroot je je vogelkennis!

7 november: natuur in je tuin!

Ieder jaar springen duizenden vrijwilligers in de bres voor de natuur tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Helaas kan deze gezamenlijke dag dit jaar niet door gaan door de huidige coronamaatregelen maar daar hebben de organisatoren iets op bedacht: op zaterdag 7 november kun je iets betekenen voor de Zeeuwse biodiversiteit door mee te doen aan de actie #natuurinjetuin!

Meedenken over energie in gastcollege Zeeuws Energie Akkoord

Hoe kan Zeeland de uitstoot van CO2 verminderen? Wat moeten we doen om voldoende duurzame stroom op te wekken? Hoe maken we het vervoer duurzamer? Heb jij ideeën hoe we in Zeeland de energie-uitdagingen kunnen aanpakken? Volg het interactief gastcollege over duurzame energie in jouw klas! Namens het Zeeuws Energie Akkoord mogen we dertien groepen 7/8 in Zeeland een gratis interactief gastcollege aanbieden in de maand september. Tijdens dit college gaan we samen met de kinderen de ins en outs van de Regionale Energiestrategie in Zeeland verkennen. Als leerkracht hoef je dit gastcollege niet voor te bereiden: een gastdocent neemt deze volledig voor zijn/haar rekening.

Schrijf je in voor EU-schoolfruit!

Vanaf 31 augustus t/m 11 september kunnen scholen zich weer inschrijven voor het EU-Schoolfruitprogramma. Er kunnen weer ongeveer 3000 scholen meedoen!

Terneuzen kleurt groen

De gemeente Terneuzen kleurt groen! Begin juli is bekend gemaakt dat er drie nieuwe scholen aanhaken bij de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen. De scholen De Vlaswiek (Koewacht), Kindcentrum De Oude Vaart (Terneuzen), CBS De Parel (Terneuzen) gaan voor het einde van 2020 hun schoolplein ontharden met een bijdrage van de Provincie Zeeland en de Gemeente Terneuzen. Goed voor de kinderen en goed voor het klimaat. Kinderen zijn gezonder én leren beter door veel buiten te zijn. Op naar meer natuur op Zeeuwse schoolpleinen met ondersteuning van natuur- en milieuorganisatie Natuur&Zo en IVN.

Een ommetje in elke kern

Even een frisse neus halen… Soms heb je dat even nodig! Én blijven bewegen is nou eenmaal belangrijk voor je gezondheid. Wandelen in de eigen omgeving is leuk en ontspannend, maar kan ook verrassend zijn. Ontdek 14 weken lang een ommetje in elke kern van de gemeente Terneuzen. Bij elk ommetje hoort een stukje geschiedenis of erfgoed. Natuur&Zo loopt de routes en maakte het verslag voor de gemeente Terneuzen en Stad Terneuzen.

Inschrijven EU-schoolfruit

Van 9 t/m 22 mei 2022 kunnen alle basisscholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs zich inschrijven voor EU-Schoolfruit 2022-2023! Door mee te doen leren kinderen twintig weken lang spelenderwijs gezonder te eten en het stimuleert kinderen samen groenten en fruit te eten in de klas.