Groene schoolpleinen
Veel schoolpleinen zijn saaie pleinen vol stoeptegels. Waar kinderen rennen, voetballen of met fietsjes crossen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wel een beetje eenzijdig. De stoere jongens en meiden maken vaak de dienst uit. Terwijl een schoolplein zoveel gezelliger en aantrekkelijker kan. Een plek om te chillen, om te scharrelen of om je te verstoppen. Een buitenleslokaal met bomen, planten en diertjes om te ontdekken.
Natuurbeleving op het schoolplein
Op een groen schoolplein kunnen kinderen op zoek naar lieveheersbeestjes, pissebedden en mooie bloemetjes. Ze kunnen verstoppertje spelen of klauteren op boomstammen. Er is ruimte voor ontdekking en verwondering. Niet van het beeldscherm of het digibord, maar in het echt. Een groen schoolplein biedt de gelegenheid voor natuurbeleving, elke dag, en biedt allerlei mogelijkheden voor buitenlessen. Een groen schoolplein nodigt uit tot creativiteit, socialer spel en meer beweging en bevordert de concentratie, zo blijkt uit onderzoek.
Ideeën om het schoolplein te vergroenen
Een schoolplein is de ideale plek waar kinderen kunnen spelen en tegelijkertijd kunnen leren van de natuur in de nabije omgeving. Wil jij weten hoe je een schoolplein kunt omtoveren tot een plek waar kinderen spelenderwijs kunnen kennismaken met de natuur? Van IVN Zeeland en Stichting Landschapsbeheer Zeeland krijg je 10 tips in de factsheet 'Geef de Zeeuwse natuur een (t)huis op je schoolplein'!
Bij Natuur&Zo is ook het Handboek Groene schoolpleinen te leen, vol inspirerende ideeën voor een groen schoolplein.
Boom zoekt schoolplein!
Elk jaar, rond de Boomfeestdag, houdt Natuur&Zo samen met de gemeenten Terneuzen, Hulst en Sluis de actie Boom zoekt schoolplein! Samen met leerlingen van groep 7 en/of 8 planten we één of meerdere bomen en struiken op het schoolplein. Per jaar krijgen 2 schoolpleinen per gemeente 10 m2 groen (bomen en struiken) aangeboden. Wanneer zich meer scholen aanmelden, moeten we loten.
De actie past in het streven, ook van de provincie, om de schoolpleinen in Zeeland te vergroenen. Gemeenten staan de komende jaren voor de opgave klimaatbestendiger te worden. Een groener schoolplein helpt daarbij.
Bomen zijn belangrijk
Een mooie boom of struik is een sieraad voor de school en voor de buurt. Maar een boom of struik is veel meer. Op een boom en in een struik leven vele dieren. Onder een boom kun je schuilen of je kunt je er achter verstoppen. Een boom geeft schaduw en beschutting als het heel erg warm is. En een boom heeft veel dorst, dus zorgt voor een goede waterafvoer.
GRATis Plantpakket
- 1 tot 4 (fruit)bomen
- verschillende bij- en vlindervriendelijke struiken
- zadenpakket
- hulp bij aanleg
Boomfeestdag = plantdag
In de derde week van maart is de Boomfeestdag. Rond deze landelijke dag komen we op school planten. Het programma wordt afgestemd op de groepsgrootte (elk kind moet iets kunnen planten) en de beschikbaarheid van voldoende begeleiding (leerkracht, (natuur)ouders, afdeling groen van de gemeente en een natuurgids van Natuur&Zo. Met elkaar maken we er een leuke, educatieve ochtend van!
Onderhoud
Zien jullie op tegen het werk dat dit met zich meebrengt? Dat hoeft niet, een goede plantkeuze is al de helft van het werk. De gemeente adviseert hierin. Zo wordt het onderhoud tot een minimum beperkt.En water geven blijft natuurlijk het allerbelangrijkste!
Groene revolutie Zeeuwse schoolpleinen
De Groene revolutie Zeeuwse schoolpleinen is een Zeeuwse campagne om de grijze schoolpleinen in Zeeland om te vormen tot natuurlijke speel- en leerplekken. Natuur&Zo is een van de partners in deze revolutie. Scholen die aan de slag willen met de vergroening van hun schoolplein kunnen een beroep doen op de subsidieregeling Groene schoolpleinen van de provincie Zeeland en diverse Zeeuwse gemeenten.
Buitenlessen
Uit de diverse onderzoeken blijkt dat er steeds meer aandacht is voor het nut en de noodzaak van buitenles. Ook kinderen vinden dat! Zij beoordelen buitenlessen met een 8,8. Dat blijkt uit recent onderzoek van het bureau ResCon dat bijna 400 basisschoolkinderen vroeg naar hun ervaringen. Daaruit blijkt dat kinderen meer plezier in de lessen ervaren en het fijn vinden dat ze meer kunnen bewegen. In de 1-op-1 gesprekken zeggen leerlingen ook de lesstof beter te onthouden. Als de kinderen gevraagd wordt hoe vaak ze buiten les willen, zeggen de meesten één keer per week. Uit onderzoek in 2018 bleek al dat ook leerkrachten enthousiast zijn. Maar liefst 89 procent wil vaker buitenles geven en ruim 90 procent verwacht op lange termijn leeropbrengsten bij de kinderen.
Op Buitenlesdag vind je heel veel ideeën voor buitenlessen.