De Stimuleringsbijdragenregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is geopend!

Waarom groene schoolpleinen? 

Kinderen brengen ongeveer 40% van de tijd dat ze wakker zijn door op school, veelal binnen in het klaslokaal. Uit onderzoek blijkt dat het impact heeft op de sociale, emotionele en motorische ontwikkeling van kinderen én een positief effect heeft op de vitaliteit van leerkrachten. Groene schoolpleinen bieden hier grote kansen voor. Het doel van de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is om in één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven. 

  Groene schoolpleinen voor basisscholen 

Zeeuwse scholen willen graag vergroenen, maar hebben vaak een gebrek aan middelen. Om scholen tegemoet te komen in hun transformatie van grijs naar groen, biedt IVN Natuureducatie met steun van provincie Zeeland een voucher aan. Zo helpen we scholen met hun eigen ambitie om een groen schoolplein te realiseren. Elke basisschool in Zeeland maakt kans op stimuleringsbijdrage van 10.000 euro om het plein te vergroenen. Tegenover elke bijdrage van 10.000 euro staat een cofinanciering van minimaal 5.000 euro van de gemeente. Ook draagt de school minimaal 5.000 euro bij in middelen. 

Groene Beweegschool 
We zitten onder het landelijk gemiddelde van bewegingsvriendelijke plekken voor kinderen, terwijl bewegen een steeds belangrijker thema wordt. Om hiervoor een oplossing te bieden start IVN dit jaar met SportZeeland de Groene Beweegschool. Samen ontwikkelen we een stappenplan hoe pleinen bewegingsvriendelijk ingericht en ingezet kunnen worden. Ook trainen we meer bewegingsspecialisten die ingezet worden op scholen. Het programma start dit jaar met drie pilotscholen. Scholen kunnen zich hiervoor aanmelden bij de aanmelding voor de voucherregeling. 

  Wat vragen we van de scholen? 

Een goed idee is het halve werk. Een heldere visie waarin het kind centraal staat is hierbij het uitgangspunt. Waarom wil een school vergroenen? En hoe gaat dat eruitzien? De inzendingen worden beoordeeld door vertegenwoordigers van de partners van de Groene Revolutie. Uit de inzendingen worden de scholen gekozen die het bedrag van 10.000 euro ontvangen. 

  Aanmelden 

De inschrijving is open vanaf 8 februari 2024 en sluit op 24 maart 2024. Een speeddate maakt onderdeel uit van de selectie. Deze worden gehouden op 26, 27 of 28 maart 2024. Jullie ontvangen een uitnodiging om indien mogelijk en gewenst aan te schuiven bij de speeddates met de scholen in jullie gemeenten. De scholen horen uiterlijk 29 maart of zij meedoen aan de Groene Revolutie in 2024. De kick-off vindt plaats op maandagmiddag 8 april 2024 van 14.30 tot 17.00 uur. Houd deze datum vrij in jouw agenda. De aanvragers/contactpersonen van de school worden hier dan voor uitgenodigd. De school realiseert uitvoering van de fysieke verandering voor 31 december 2024. 

  Wat vragen we van de gemeenten? 

Om de Groene Revolutie Zeeuwse schoolpleinen een succes te maken, hebben we jullie hulp nodig als partner. 

  1. Werf actief scholen in jouw gemeente om zich aan te melden. Dit kan door rechtstreeks contact op te nemen. Dit kan ook bijvoorbeeld via de LEA. En in de bijlage van deze mail vind je een social media kit. In deze kit vinden jullie teksten en foto’s om te gebruiken op jullie social media kanalen. 
  2. Beslis mee in de keuze voor de scholen. Op 26, 27 en 28 maart vinden de speeddates plaats met de scholen die zich hebben aangemeld. Je ontvangt een uitnodiging om aan te schuiven bij de scholen uit jouw gemeente. Als het agenda technisch lukt om aan te schuiven, is dat heel fijn in het proces. 
  3. Neem contact op met de school uit jouw gemeente voor de financiële afwikkeling van de gemeentelijke bijdrage. Rond 29 maart ontvangen jullie een mail met daarin de lijst van scholen die in 2024 meedoen aan de Groene Revolutie. Wij vragen jullie deze school te benaderen om af te spreken hoe zij de minimale bijdrage van € 5000 kunnen ontvangen.  
  4. In april of mei voeren wij met alle individuele scholen een startgesprek. In dit gesprek nemen wij alle stappen door om te komen tot een groen schoolplein. Waar liggen hun vragen, wensen, mogelijkheden? Ook voor dit gesprek nodigen wij jullie graag uit.  

  Vragen? 

Neem gerust contact op. d.boers@ivn.nl