Terneuzen kleurt groen

De gemeente Terneuzen kleurt groen! Begin juli is bekend gemaakt dat er drie nieuwe scholen aanhaken bij de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen. De scholen De Vlaswiek (Koewacht), Kindcentrum De Oude Vaart (Terneuzen), CBS De Parel (Terneuzen) gaan voor het einde van 2020 hun schoolplein ontharden met een bijdrage van de Provincie Zeeland en de Gemeente Terneuzen. Goed voor de kinderen en goed voor het klimaat. Kinderen zijn gezonder én leren beter door veel buiten te zijn. Op naar meer natuur op  Zeeuwse schoolpleinen met ondersteuning van natuur- en milieueducatiecentrum Natuur&Zo en IVN.

Goed voor de kinderen, goed voor het klimaat!

In alle aanvragen springt er uit dat de plannen tot stand zijn gekomen met de kinderen én de ouders. Ook worden lokale instanties als Stichting Landschapsbeheer Zeeland betrokken om de  elementen mooi te laten vervloeien met het Zeeuwse Landschap. Door hun schoolplein te ontstenen dragen de scholen bij aan klimaatadaptatie in Terneuzen. Regenwater kan makkelijker de bodem in en door de vergroening is de tempratuur op warme dagen lager op het schoolplein. De beplanting op het schoolplein bestaat voor een belangrijk deel uit soorten die typisch zijn voor de natuur in Zeeland, zodat die zich thuis voelt op het schoolplein en de kinderen van dichtbij kunnen leren over de Zeeuwse Natuur. En natuurlijk zorgen de vernieuwde pleinen voor een uitdagender speel- en leerklimaat voor de kinderen.

 

CBS de Parel - nu

Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen 

De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is een initiatief van IVN Natuureducatie in samenwerking met; GGD Zeeland, Sport Zeeland, Landschapsbeheer Zeeland, Springzaad, Natuur&Zo, Jantje Beton en Hogeschool Zeeland. Het doel? In één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven. In 2019 zijn vijftien Zeeuwse schoolpleinen vergroend. Dankzij de steun van Provincie Zeeland, Gemeente Middelburg, Gemeente Terneuzen en Gemeente Veere gaan we er dit jaar voor om weer 10 Zeeuwse schoolpleinen op de schop te gooien.

De Vlaswiek voorsituatie
  • Foto boven Kindcentrum De Oude Vaart, huidige situatie
  • Foto midden CBS De Parel, huidige situatie
  • Foto onder  De Vlaswiek, huidige situatie